Acne uitgelicht: alles wat je moet weten

Acne uitgelicht: alles wat je moet weten

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen wereldwijd. Ongeveer 85% van de bevolking tussen de 12 en 24 jaar krijgt te maken met acne. Hoewel de meeste gevallen van acne voor de leeftijd van 25 jaar verdwijnen, heeft 1% van de mannen en 5% van de vrouwen op 40-jarige leeftijd nog steeds te kampen met acne. Ondanks dat acne een onschuldige huidaandoening is, kan het heel wat frustraties met zich meebrengen en zelfs emotionele en psychosociale problemen veroorzaken. 
-
Wat is acne?
Zoals eerder vermeld is acne één van de meest voorkomende huidaandoeningen wereldwijd en omvat verschillende soorten puistjes die vooral op het gezicht, de rug, borst en schouders voorkomen. Acne kan zowel niet-inflammatoir (zonder ontsteking) als inflammatoir (met ontsteking) zijn: 
  • Niet-inflammatoire acne: De poriën zijn verstopt maar slagen er nog in om  de talg en olie te verwerken. Dit type acne uit zich in mee-eters, die zowel wit (ophoping van talg en olie) als zwart (de mee-eter staat open) kunnen zijn. 
  • Inflammatoire acne: De overtollige talg en olie kunnen niet meer verwerkt worden, wat leidt tot ontsteking van de talgklieren. Dit resulteert in rode tot paarskleurige puistjes, soms met een wit tot lichtgeel kopje. 
Weetje: Acne wordt vaak "jeugdpuistjes" genoemd, wat niet helemaal correct is. Hoewel heel wat jongeren last hebben van acne tijdens de pubertijd, kan deze aandoening op elke leeftijd voorkomen.
 
Oorzaken van acne:
Acne ontstaat door een combinatie van meerdere processen. Een verhoogde talgproductie leidt tot de ophoping van talg en dode huidcellen, waardoor de talgfollikel verstopt en mee-eters ontstaan. De afschilfering van de huid werkt niet meer optimaal, waardoor in de talgklieren ook bacteriën - C. Acnes * - kunnen verzamelen. Deze bacteriën produceren vetzuren die de talgklier verder verstoppen. De verstopte talgfolikkel zet verder uit totdat deze uiteindelijk openscheurt. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie op de huid, wat resulteert in puistjes en pukkels. 
-
Opmerking: Acne ontstaat niet door de huid te weinig te wassen of ongezond te eten, maar kan genetisch zijn of veroorzaakt worden door hormonale schommelingen. 
* Cutibacterium Acnes, voorheen Propionibacterium Acnes
-
Symptomen van acne: 
Acne kan zich in verschillende gradaties voordoen, van mild tot ernstig, elk met verschillende kenmerken:
  • Milde acne: Er is nog geen ontstekingsreactie zichtbaar. Symptomen zoals witte of zwarte puntjes doen zich voor, maar er zijn nog geen rode puistjes.
  • Matige acne: Een eerste ontstekingsreactie doet zich voor en ontstekingspuistjes zijn zichtbaar. Deze zijn rood tot paars van kleur en kunnen pijnlijk zijn. 
  • Ernstige acne: Een sterke ontstekingsreactie vindt plaats. Dit geeft niet alleen puistjes, maar ook hyperpigmentatie - verkleuring - en littekenvorming.

    Soorten acne: 
    Er bestaan verschillende soorten acne, elk met hun eigen symptomen. De ene soort komt vaker voor dan de andere. 
    -
    Acne Vulgaris: Dit is de meest voorkomende vorm van acne, veroorzaakt door de verstopping van de talgklieren. Het manifesteert zich als mee-eters, puistjes, knobbeltjes, papels of cysten. 
      • Weetje: Vulgaris heeft niets te maken met "vulgair", integendeel het betekent enkel "gewoon".
    -
    Hormonale acne: Deze vorm van acne wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Een toename in androgene hormonen, zoals testosteron, stimuleert de talgklieren. Dit overtollige talg kan niet meer verwerkt geraken waardoor de poriën verstoppen en ontstekingen plaatsvinden. Hormonale acne kan niet alleen tijdens de puberteit optreden, maar ook tijdens de zwangerschap of na het stoppen met de anticonceptiepil. 
    -
    Comedonale acne: Deze vorm van acne is te herkennen aan de aanwezigheid van mee-eters of comedonen. Het uit zich als whiteheads en blackheads, die ontstaan wanneer de follikels of poriën verstopt raken met talg. Er is geen ontsteking en het is niet pijnlijk. 
    Cystische acne: Dit is een ernstigere vorm van acne waarbij de ontsteking zich dieper in de huid bevindt. De puistjes verschijnen als cysten en zijn herkenbaar als rode bultjes. Deze acne is heel pijnlijk en kan littekenvorming geven. 
    Acne conglobata: Dit is ook een ernstigere vorm van acne met een hevige ontsteking van de talgklieren, wat zelfs koorts kan veroorzaken. De symptomen zijn grote abcessen die pijn en littekenvorming veroorzaken. Gelukkig komt deze vorm van acne minder vaak voor.  
    Acne tarda: Wanneer acne pas na je 25e optreedt, spreekt men van acne tarda. Deze acne lijkt op hormonale acne maar vertoont minder mee-eters. Het wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen zoals het stoppen met de anticonceptiepil, PCO (polycysteus ovariumsyndroom), plaatsen van een hormoonspiraal, menopauze, of mannen die supplementen nemen. Het kan ook een erfelijke oorzaak hebben; bij ongeveer 50% van de personen met acne tarda heeft één van de ouders het ook gehad. 
    Factoren die acne beïnvloeden: 
    Acne kan door verschillende interne en externe factoren worden beïnvloed. Hier zijn enkele belangrijke factoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en verergering van acne: 
    -
    Stress en vermoeidheid: Tijdens stressvolle periodes produceert je lichaam corticotropine-releasing hormoon (CRH), wat de talgklieren stimuleert tot overproductie van talg en acne kan veroorzaken. Vermoeidheid verzwakt daarnaast je immuunsysteem, waardoor bacteriën de kans krijgen om zich in de verstopte poriën te nestelen en daar een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. 
    -
    Hormonen: De conditie van je huid kan variëren naargelang de fase van je menstruatiecyclus. Gedurende de 3e week, ook wel de luteale fase genoemd, dalen de oestrogeenlevels en stijgen de testosteronlevels. Dit leidt tot verhoogde talgproductie en verstopte poriën. In de 4e week net voor de menstruatie, de menstruele fase, zijn de oestrogeenspiegels het laagst en kan je meer last hebben van acne en een drogere huid. 
      • Weetje: Anticonceptie wordt vaker voorgeschreven om acne te bestrijden. Combinatiepillen, die zowel oestrogeen als progestageen bevatten, brengen de hormonen in balans, waardoor de talgproductie vermindert en het risico op verstopte poriën daalt. Vierdegeneratiepillen met drosperinon bieden de beste resultaten doordat ze mannelijke homonen verdringen en hierdoor de talgproductie laag houden. LET OP: anticonceptie biedt geen langdurige garantie, tijdens het nemen van de pil wordt acne onderdrukt maar het pakt de oorzaak niet aan. Hierdoor kan je acne opnieuw verergeren wanneer je stopt met het nemen van anticonceptie. 
      • Weetje: Een hormoonspiraal is dan weer geen goed idee. Dit spiraaltje bevat levonorgestrel dat een androgeen effect heeft. Het mannelijke hormoon wordt sneller dan normaal als stimulans gezien en de huid wordt vetter en vatbaarder voor verstopping en ontsteking. 
    -
    Voeding: Je huid weerspiegelt de gezondheid van je darmen. Een disbalans in het darmmicrobioom kan acne veroorzaken. Er is vaak een verband tussen suikers (zoals chips en frisdranken) en acne, omdat suikers de bloedsuikerspiegel laten stijgen, wat de productie van insuline stimuleert. Insuline stimuleert vervolgens androgene hormonen, wat kan leiden tot meer puistjes. Ook zuivel kan de insulineproductie verhogen en de talgproductie stimuleren. LET OP: Elke huid reageert anders op voeding. Het bijhouden van een acne-dagboek kan helpen om te ontdekken welke voeding je acne triggert. 
    -
    Make-Up: Make-up kan de huid nog meer verstoppen en je acne verergeren. Kies daarom steeds voor niet-comedogene (product dat poriën niet verstopt en geen mee-eters veroorzaakt) en olie-vrije formules die ook geschikt zijn voor de acne-gevoelige huid. De Frezyderm Make Up Velvet Colors zijn niet comedogeen en geschikt voor de acne-gevoelige huid. Ze absorberen overtollig sebum met een mat effect als resultaat.
    Sport: Sporten kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op acne. In het begin kan sporten de testosteron levels verhogen, wat opflakkeringen van acne kan uitlokken. Na verloop van tijd kan sporten echter ontstekingsremmend werken doordat het stresshormonen en mannelijke hormonen verlaagt. 
      • Enkele tips: Draag steeds losse kledij om te voorkomen dat zweet op je huid vastgehouden wordt, wat verstopping van de poriën kan verminderen en ontsteking kan voorkomen. Reinig je huid na het sporten zodat er geen zweet in de puistjes achterblijft.

    -

      Zon: Zonlicht kan een positief effect hebben op acne omdat het de C-acnebacterie kan doden. MAAR de zon kan je huid ook uitdrogen, wat de huid stimuleert tot extra talgproductie en mee-eters kan veroorzaken. Sommige acne-behandelingen (zoals behandeling met retinoïden) maken je huid extra gevoelig voor de zon, SPF-bescherming is hier cruciaal!
        • Tip: Kies voor een zonnecrème die geschikt is voor een acnegevoelige huid, zoals de Super Fluid Mattifying van BABÉ. Deze bevat niacinamide, wat de huid opnieuw in balans brengt en ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen heeft die de symptomen van acne helpen voorkomen en verminderen.

      Behandeling van acne: 

      Elke vorm van acne is uniek, en iedereen reageert anders op behandelingen. Daarom bestaat er geen universele oplossing. Een dermatoloog kan samen met jou een passende behandeling vinden, vaak met behulp van een stapsgewijze aanpak. Hier wordt gestart met een behandeling, en indien deze niet de gewenste resultaten oplevert, wordt overgegaan op een volgende stap. 

      1. Lokale behandeling: Acne wordt van buitenaf behandeld met reinigers, gels of crèmes die ingrediënten zoals benzoylperoxide, antibiotica of retinoïden bevatten. Deze behandeling duurt doorgaans 6 weken. 

        • Opmerking: Zwangere vrouwen mogen geen lokale behandeling met retinoïden gebruiken aangezien deze schade kunnen aanbrengen aan de ongeboren vrucht. 

      2. Antibiotica: Antibiotica zoals (tetracyclines) hebben een ontstekingsremmend effect en bestrijden de C-acnebacterie. Een antibioticakuur duurt gemiddeld 6 tot 12 weken. 

      3. Isotretinoïnetabletten: Isotretinoïne is verwant aan vitamine A zuur en onderdrukt de talgproductie, waardoor puistjes uitdrogen. Deze behandeling pakt dus echt de oorzaak van acne aan en duurt doorgaans 8-10 maanden. LET OP: Het is heel belangrijk dat vrouwen niet zwanger zijn/worden gedurende de kuur aangezien isotretinoïne teratogeniciteit - schade aan de foetus - kan veroorzaken. Daarom moet gekozen worden voor dubbele anticonceptie. Dit betekent zowel een anticonceptiepil als een barrièremiddel zoals een condoom. Dit dient 1 maand voor tot 1 maand na behandeling met isotretinoïne gehanteerd te worden. 

        • Opmerking: Deze behandeling droogt de huid erg uit, ook droge lippen komen hier vaak voor; hydrateren is heel belangrijk! 

      Littekens kunnen behandeld worden met peelings of lasertherapiën, maar alleen als de acne tot rust gekomen is en de huid minder kwetsbaar is. Deze behandelingen worden enkel in het najaar of de winter uitgevoerd omdat de huid na behandeling gevoeliger is voor de zon. Een peeling (fruitzuur of chemische) laat de huid afschilferen, waardoor  oppervlakkige littekens en pigmentvlekken vervagen. Een laserbehandeling heeft ook een oppervlakkig peelend effect maar zal daarnaast ook dieper in de huid de aanmaak van collageen stimuleren, waardoor de diepere acnelittekens ook aangepakt worden. 

      -

      Tips voor je skincare routine: 

      Een goede skincare routine is essentieel om je acne onder controle te houden. Hier zijn enkele tips om je huid gezond te houden: 

      • Reinig je huid 2x per dag: Dit verwijdert overtollige olie en onzuiverheden. Reinig je huid grondig voordat je gaat slapen om verstoppingen en ontstekingen te voorkomen. De BABÉ STOP AKN PURIFYING CLEANSING GEL is ideaal hiervoor. Deze gel verwijdert onzuiverheden en helpt overtollig talg te reguleren zonder de huid te irriteren. De formule bevat salicylzuur die dankzij zijn keratolytische werking de huid vernieuwt en cytobiol en zink die talgregulerend werken en acne-opstoten onder controle houden. 
      • Gebruik een adstringerend lotion om je poriën opnieuw te verkleinen. De BABÉ STOP AKN TONIC ASTRINGENT LOTION verwijdert resterende make-up resten en onzuiverheden die de poriën kunnen verstoppen. De formule werkt talgregulerend en remt de bacteriële groei dankzij zijn lage pH. De lotion heeft een samentrekkend effect waardoor de poriën verkleinen en helpt puistjes uit te drogen om de symptomen van acne onder controle te houden. Gebruik de lotion volgens noodzaak en steeds na reiniging. 
      • Breng lokaal een gel aan om puistjes en mee-eters te verminderen. De BABÉ STOP AKN SPOT CONTROL GEL legt een onzichtbare laag over de te behandelen huid, droogt onzuiverheden uit en voorkomt rode vlekken. De uitdrogende formule vermindert onzuiverheden en voorkomt littekens. De gel breng je lokaal op de puistjes aan naar behoefte. 
      • Kalmeer de huid met niacinamide. Niacinamide helpt de huid opnieuw in balans te brengen en heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. De BABÉ STOP AKN MATTIFYING MOISTURISER is verrijkt met 4% niacinamide en bevat daarnaast actieve ingrediënten die talg reguleren, keratolytisch werken en de huid kalmeren. 
      • Gebruik dagelijks zonnebescherming. Huid die behandeld wordt voor acne is nog gevoeliger voor de schade van de zon. Het is daarom belangrijk om dagelijks te beschermen. Kies voor een niet-comedogene formule die geschikt is voor de acne-gevoelige huid zoals de BABÉ SuperFluid Mattifying of Frezyderm Sunscreen Velvet Face

      • Extra tip: Voer een spottest uit bij nieuwe producten. Je huid kan gevoelig reageren op nieuwe producten. Test het nieuwe product gedurende een week op een klein stukje huid. Als je geen jeuk, branderigheid of roodheid opmerkt, kan je het op het volledige gezicht aanbrengen. 

      Laat acne je zelfvertrouwen niet beïnvloeden, met de juiste verzorging en geduld kan je opnieuw een stralende huid bereiken. Je bent meer dan je huidproblemen! 

      Ontdek hier het volledige gamma voor de acne-gevoelige huid.

      Heb je nog vragen of nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons. Ons team van apothekers helpt jou graag verder. 

       

      Terug naar blog