Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak voor ongemak en onzekerheid zorgt. Om te begrijpen wat hyperpigmentatie is, is het belangrijk om te weten hoe normale pigmentatie in de huid functioneert. Melanogenese, het proces waarbij melanine wordt aangemaakt, speelt hierbij een cruciale rol. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur en beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling van de zon.
--
Het proces van melanogenese begint in de melanocyten, cellen die zich in de onderste laag van de opperhuid (epidermis) bevinden. In deze cellen wordt tyrosine omgezet naar melanine door het enzym tyrosinase. Melanine wordt vervolgens naar de omliggende huidcellen getransporteerd en zorgt voor bruine kleur aan het huidoppervlak.
--
Hyperpigmentatie treedt op wanneer er een overmatige productie van melanine is, wat leidt tot donkere vlekken, plekken of verkleuringen op de huid. Naast een esthetisch probleem is hyperpigmentatie ook een verstoring van de gezondheid van de huid. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren:
.
Zonneschade: Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot overproductie van melanine, waardoor bruine vlekken of ouderdomsvlekken ontstaan.
bv. Solar lentigo, vooral op gezicht en handen.
Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): Treedt op na ontstekingen van de huid zoals acne, eczeem of psoriasis, de huid wordt donkerder op die specifieke zones.
Huidletsel (na ingreep): Littekens en wonden kunnen ook leiden tot hyperpigmentatie op de getroffen plekken.
Hormonale veranderingen: Tijdens zwangerschap, gebruik van anticonceptiepillen kunnen leiden tot melasma, gekenmerkt door onregelmatige bruine vlekken thv wangen, bovenlip, voorhoofd.
Medicatie: antibiotica, chemotherapie en bepaalde anti-epileptica, kunnen leiden tot hyperpigmentatie.
Erfelijkheid: helaas kan er ook een genetische factor een rol spelen in hyperpigmentatie.
--
Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om hyperpigmentatie te voorkomen, verminderen of te behandelen. Een effectieve aanpak vereist echter doorzettingsvermogen en geduld.
--
Op nummer 1! Zonnecrème - je huid beschermen tegen de zon bespaart je heel wat huidzorgen. Gebruik van zonnecrème zal jou beschermen tegen UV stralen en dus ook overtollige productie van melanine voorkomen.
Denk hierbij ook aan bescherming tegen blauw licht. Het werd aangetoond dat blauw licht een rol speelt in hyperpigmentatie.
Smeren, smeren, blijven smeren... ook wanneer het niet zonnig is!
--
Zorg ook steeds voor een goede behandeling van huidletsels, bij bv. acne of wonden. Door deze vroegtijdig te behandelen kan verkleuring worden beperkt. Jouw dermatoloog kan je hierin ook adviseren.
--
Lokale crèmes met depigmenterende eigenschappen.
Er bestaan verschillende producten met ingrediënten die een invloed hebben op de melanogenese en een oplichtend effect hebben op de huid. Het beste effect wordt veelal bereikt door een combinatie van verschillende ingrediënten.
--
Regelmatig exfoliëren zal ook een positief effect hebben op hyperpigmentatie. Met behulp van een peeling worden dode huidcellen verwijderd en wordt celvernieuwing gestimuleerd, hierdoor zullen de pigmentvlekken vervagen.
--
Kies voor de juiste producten die geschikt zijn voor jouw huid! Je zal de producten consequent en voldoende lang moeten gebruiken om een verbetering te ervaren. Ga dus voor texturen die je aangenaam vindt in gebruik.
SUCCES
--
Adephar oplossingen in de strijd tegen hyperpigmentatie:
.
--
Wil je graag advies van onze huidexperten over welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huidtype & hyperpigmentatie, stuur ons een mailtje info@adephar.be