Haar is meer dan alleen maar een deel van ons uiterlijk; het vertelt ons iets over gezondheid en verzorging. In deze blog ontdek je hoe haar groeit, waarom het soms uitvalt, en hoe Biosil je helpt om je haar dikker, sterker en glanzender te maken. Kortom, alles wat je moet weten voor stralend en gezond haar, zelfs in de herfstmaanden!
-
Haar en zijn structuur
Haar is een dode structuur die geproduceerd wordt door haarfollikels en bestaat uit dode cellen die keratine opstapelen.
Elk haar bestaat uit twee delen: de haarschacht, die zichtbaar is aan de buitenkant, en de haarwortel die in de huid is verankerd.
Het onderste, bredere deel van de haarwortel heet de haarbol of haarbulbus, en deze is omgeven door het haarzakje, ook wel de haarfollikel genoemd. Aan de basis van het haarzakje bevindt zich de haarpapil, die via bloedvaten essentiële voedingsstoffen levert voor de haargroei.
Weetje: In onze hoofdhuid hebben we ongeveer 100 000 haarzakjes, die allemaal onafhankelijk van elkaar functioneren zonder onderlinge communicatie.
-
(bron)
-
De haarschacht bestaat uit drie delen:
1. Medulla: Het binnenste van het haar, ook wel het merg genoemd
2. Cortex: De stevige middenlaag, opgebouwd uit keratinevezels, die het haar zijn elasticiteit en kracht geeft. Deze laag bevat het meeste melanine, wat de haarkleur bepaalt.
3. Cuticula: De buitenste schubbenlaag die belangrijk is voor de uitstraling van het haar. Deze laag bestaat uit overlappende schubben die als dakpannetjes over elkaar liggen en het haar beschermen. Gezonde haarschubben zorgen voor glad en zacht haar. Beschadigde haarschubben leiden tot droog, dof haar en gespleten punten. Goede haarverzorging is cruciaal om de haarschubben intact te houden.
-
-
De groeifasen van het haar
Haar doorloopt drie verschillende fasen:
1. Anagene fase - Groeifase: De
groeifase, waarin het haar actief groeit met een snelheid van 1 cm per maand of 0,35 mm per dag. Deze fase duurt gemiddeld 2 tot 7 jaar, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid, genetica en zelfs het seizoen. Ongeveer 85-90% van je haren bevindt zich op elk moment in deze fase.
- Weetje: Wist je dat haar in de zomer sneller groeit? Warmte stimuleert vasodilatatie - verwijding van de bloedvaten - wat de haargroei bevordert.
-
2. Catagene fase - Overgangsfase: Deze korte fase, die slechts 2 tot 3 weken duurt, markeert de
overgang tussen de groeifase en de rustfase. Tijdens deze periode
stopt de haargroei, en het
haarzakje krimpt en bereidt zich voor op de rustfase.
-
3. Telogene fase - Rustfase: De
rustfase waarin het haar
stopt met groeien. Deze fase duurt 2 tot 4 maanden. Uiteindelijk valt de oude haar uit en wordt die vervangen door een nieuwe haar. Ongeveer 10-15% van je haren bevindt zich in deze rustfase.
- Weetje: Het is normaal om dagelijks tussen de 50 en 100 haren te verliezen. Dit issimpelweg een onderdeel van de natuurlijke haarcyclus.
-
Na de telogene fase begint het proces opnieuw en komt het haarzakje weer in de anagene fase terecht. Een nieuw haar groeit en de cyclus herhaalt zich. Een haarzakje doorloopt deze cyclus meerdere keren gedurende je leven. Echter, naarmate we ouder worden of door bepaalde omstandigheden, kan het vermogen van haarzakjes om deze cyclus te herhalen afnemen, wat kan leiden tot dunner wordend haar of zelfs haarverlies.
-
-
Wat is haaruitval?
Haaruitval is een natuurlijk proces dat bij iedereen voorkomt. Het is normaal om dagelijks wat haren te verliezen, maar wanneer het haarverlies buitensporig wordt, kan er sprake zijn van een probleem. Haaruitval verwijst naar een situatie waarin meer haren uitvallen dan gebruikelijk, wat leidt tot een zichtbare afname in haardichtheid en -volume.
-
Soorten haaruitval
Er zijn verschillende soorten haaruitval, elk met zijn eigen oorzaken en symptomen:
1. Telogeen effluvium: Deze vorm van haaruitval wordt vaak veroorzaakt door
stress, ziekte, hormonale veranderingen, medicatie of
voedingsdeficiënties. Bij telogeen effluvium is de
normale haarcyclus verstoord, waardoor een groter percentage van de haren dan normaal in de telogene (rust) fase terechtkomt. Dit leidt tot
diffuus haarverlies over de hele hoofdhuid, wat meestal pas enkele maanden na de trigger zichtbaar wordt. Gelukkig is telogeen effluvium
omkeerbaar, en zodra de onderliggende oorzaak is aangepakt, groeit het haar vaak weer terug. De mate van herstel hangt wel af van de oorzaak en individuele omstandigheden.
- Weetje: Seizoensgebonden haaruitval is ook een vorm van telogeen effluvium, vaak veroorzaakt door veranderende hormoonspiegels, minder daglicht en stress bij de wisseling van seizoenen.
-
-
2. Anageen effluvium: Dit type haaruitval ontstaat door
blootstelling aan toxische stoffen, zoals tijdens chemotherapie. De haarfollikels, die in de anagene (groei) fase zeer actief en hierdoor ook heel kwetsbaar zijn voor fysieke en chemische schade, worden beschadigd, wat leidt tot
plots en ernstig haarverlies. De toxische stoffen verstoren de celdeling in de haarfollikels waardoor de
haargroei stopgezet wordt en het haar uitvalt. Bij anageen effluvium kan een
groot aantal haren tegelijkertijd uitvallen. Zodra de blootstelling aan de toxische stof stopt, kan het haar meestal weer teruggroeien, maar het herstel kan enkele maanden duren, afhankelijk van de ernst van de schade.
-
-
3. Alopecia areata: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, wat leidt tot verstoring van de normale haarcyclus. Haarzakjes gaan vroegtijdig over naar de telogene (rust) fase, waardoor het haar stopt met groeien en uitvalt. In tegenstelling tot andere vormen van haaruitval, veroorzaakt alopecia areata vaak ronde, kale plekken op de hoofdhuid. De prognose varieert; soms herstelt het haar vanzelf, maar in andere gevallen is behandeling, zoals corticosteroïden of immunotherapie, nodig om de haargroei te stimuleren. Voor sommige mensen kan de aandoening terugkeren of chronisch worden.
-
-
4. Androgene alopecia: Dit type haaruitval is genetisch en hormonaal bepaald. Door een erfelijke gevoeligheid voor androgene hormonen, zoals dihydrotestosteron (DHT), krimpen de haarzakjes, wat leidt tot dunner en korter haar. Uiteindelijk kunnen de haarzakjes geen haar meer produceren, wat resulteert in permanente haaruitval. Bij mannen wordt dit gekenmerkt door een terugwijkende haarlijn en dunner wordend haar, terwijl vrouwen vaak diffuus dunner haar krijgen. Hoewel deze aandoening niet volledig te genezen is, kan de progressie worden vertraagd en kan de haargroei gestimuleerd worden met behandelingen zoals medicatie, haartransplantaties of lasertherapie.
-
-
Biosil: een boost voor gezond haar
Biosil is een voedingssupplement dat gebaseerd is op het gepatenteerde ch-OSA® complex, een unieke combinatie van choline en orthosiliciumzuur. Dit krachtige duo ondersteunt de aanmaak van nieuw collageen en beschermt het bestaande collageen, terwijl het ook de productie van elastine en keratine stimuleert.
-
-
De rol van collageen en keratine in haargroei
Collageen en keratine zijn cruciaal voor gezond haar en sterke haarzakjes. Collageen ondersteunt en beschermt de haarzakjes, terwijl keratine bijdraagt aan de structuur en kracht van het haar. Helaas neemt de collageenproductie vanaf je 21e levensjaar met ongeveer 1% per jaar af, wat kan bijdragen aan dunner wordend en minder sterk haar. Biosil biedt een oplossing door op verschillende manieren bij te dragen aan gezond haar:
-
Ondersteuning van haarzakjes: Biosil draagt bij aan het behoud en herstel van gezonde haarzakjes.
-
-
Verbeterde collageenproductie: Het supplement verhoogt de collageenproductie in de haarpapillen, waar nieuw haar wordt gevormd.
-
-
Sterker haar door keratine: Een deel van het ch-OSA® complex wordt rechtstreeks opgenomen in keratine, waar het fungeert als een 'bond-builder' die keratineproteïnen aan elkaar verbindt. Daarnaast stimuleert Biosil ook de aanmaak van keratine, wat resulteert in sterker haar.
-
-
Microcirculatie en voeding: Biosil verbetert de microcirculatie, wat de aanvoer van voedingsstoffen naar de haarzakjes bevordert.
-
-
Prolineproductie: Het supplement ondersteunt de aanmaak van proline, een aminozuur dat 5 tot 10% van het haar uitmaakt.
-
-
Gezonde hoofdhuid: Biosil draagt bij aan de algehele gezondheid van de hoofdhuid, door de aanmaak van collageen te stimuleren, wat essentieel is voor optimale haargroei.
-
-
Met deze multi-action werking biedt Biosil een veelbelovende ondersteuning voor iedereen die sterk en gezond haar wil.
-
Ondersteund door wetenschappelijk onderzoek
Biosil heeft zijn effectiviteit bewezen via diverse klinische studies. Deze studies hebben aangetoond dat Biosil de haardikte en -sterkte aanzienlijk met 13% verbetert, terwijl het ook helpt om broosheid te verminderen.
-
(Effect of Oral Intake of Choline-Stabilized Orthosilicic Acid on Hair Tensile Strength and Morphology in Women with Fine Hair” by R. Wickett et al. Archives of Dermatological Research, Volume 299, 2007.)
-
Daarnaast zijn er specifieke studies uitgevoerd bij patiënten met verschillende vormen van haarverlies, zoals alopecia areata en androgene alopecia. De resultaten waren veelbelovend: bij 89% van de deelnemers groeide het haar terug binnen zes maanden, vergeleken met de beginstatus. Bovendien merkte maar liefst 94% van de deelnemers een verbetering in hun haargroei. Deze positieve uitkomsten bevestigen dat Biosil een waardevolle aanvulling kan zijn voor wie te maken heeft met haarverlies.
-
(“An Open Clinical Study on the Efficacy of Choline-Stabilized Orthosilicic Acid in the Management of [declining hair density], a Pilot Study” By Dr. Gertrude P. Chan. 17th Regional Conference of Dermatology. Bali 2006)
-
Of je nu worstelt met haaruitval of gewoon verlangt naar sterker, dikker en meer glanzend haar, Biosil biedt de oplossing die je zoekt. Dankzij de bewezen voordelen kun je niet alleen haaruitval effectief aanpakken, maar ook genieten van een gezonde haardos.
-
-
Ontdek zelf de voordelen van Biosil en geef je haar de verzorging die het verdient! Klik
hier voor meer informatie.
-
Heb je nog vragen of nood aan persoonlijk advies? Ons team van apothekers en huidexperts helpt je graag verder! Stuur een mailtje naar
info@adephar.be of plan een videocall in via
deze link.