Magnesium, essentieel voor je gezondheid

Magnesium, essentieel voor je gezondheid

Magnesium is een essentieel mineraal en speelt een cruciale rol in tal van processen in ons lichaam. Waarom is magnesium zo belangrijk voor ons? En hoe herken je een magnesiumtekort?

-

Magnesium: wat is dit?
Magnesium is een essentieel mineraal dat in de vorm van zouten en chelaten voorkomt. Essentieel betekent dat het lichaam het zelf niet kan aanmaken en we het dus via onze voeding of suppletie moeten opnemen. Een volwassen lichaam bevat ongeveer 25 gram magnesium. Hiervan zit de helft in de botten, een kwart in de spieren en de rest in het zenuwstelsel en andere organen.
Waarom is magnesium zo belangrijk voor ons?
Magnesium is betrokken bij tal van processen in ons lichaam:
° Het ontspant de spieren
° Het draagt bij aan het behoud van gezonde tanden en botten
° Het verhoogt de weerstand tegen spanning en stress
° Het verbetert het concentratievermogen en het geheugen
° Het speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels
° Het ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten
-
Om al deze processen in stand te kunnen houden, heeft ons lichaam een dagelijkse hoeveelheid van 300 mg voor een vrouw en 350 mg voor een man nodig. Bij zwangerschap en intensief sporten, kunnen deze hoeveelheden hoger liggen.
-
Bronnen van magnesium:
Zoals eerder vermeld kan ons lichaam magnesium niet zelf aanmaken maar moeten we het uit onze voeding halen. Maar welke voeding is rijk aan magnesium? Magnesium zit in tal van voedingsmiddelen zoals groenten, graanproducten, noten en zaden, peulvruchten en cacao.
-
Weetje:
Wist je dat cacao rijk is aan magnesium? 100 g cacao kan tot 500 mg magnesium bevatten
Wat als we onvoldoende magnesium opnemen?
Wanneer we te weinig magnesium uit onze voeding halen, kan dit leiden tot een magnesiumtekort. Dit gaat gepaard met symptomen zoals spierkrampen, beven, trillende oogleden, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. 
Wat te doen bij een magnesiumtekort? 
Om een magnesium tekort te voorkomen of te verhelpen, is een gezonde en gevarieerde voeding essentieel. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zoals noten en peulvruchten, moeten daarom deel uitmaken van ons dagelijks dieet. In sommige situaties, zoals periodes van stress, is een evenwichtig dieet niet voldoende, dan kunnen magnesium supplementen hulp bieden. Ook de volgende situaties kunnen extra magnesium vragen:
° Intensieve sportbeoefening
° Zwangerschap en borstvoeding
° Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica, protonpompremmers of statines
° Hormonale schommelingen (bv tijdens menopauze)
  Soorten magnesiumsupplementen:
  Magnesiumsupplementen zijn een veelgebruikt remedie tegen spierkrampen, maar wist je dat niet alle magnesiumsupplementen hetzelfde zijn? Er bestaan 2 groepen: de organische en anorganische vormen. Organische vormen, zoals magnesiumcitraat en magnesiummalaat, worden beter opgenomen door het lichaam dan anorganische vormen, zoals magnesiumoxide. Anorganische vormen worden door het maagzuur afgebroken wat gepaard gaat met een lage absorptie. Om hiervoor te compenseren, wordt een hogere dosis aan magnesium in de supplementen toegevoegd, maar dit kan met gastro-intestinale lasten zoals diarree gepaard gaan.
  Weetje:
  Wist je dat meer dan 2 op 3 personen ouder dan 50 jaar last heeft van spierkrampen? Deze plotse, pijnlijke samentrekkingen van de spieren, komen vaak voor in rust.
  -
  Maar wat als magnesium niet helpt?
  Als magnesium alleen niet voldoende is om spierkrampen te behandelen, kan Myoviv een oplossing bieden. Hoewel magnesium supplementen veel gebruikt worden, is hun effectiviteit niet altijd bewezen, vooral niet bij nachtelijke krampen in de benen. Ook kan het effect na verloop van tijd verminderen door magnesiumresistentie. In deze situaties is Myoviv de oplossing.
  Maar wat is Myoviv?
  Myoviv is een voedingssupplement dat bijdraagt aan een normale werking van de spieren. Deze unieke formule bevat niet alleen magnesium, maar ook choline-gestabiliseerd orthosiliciumzuur. Dit gepatenteerde complex ondersteunt het behoud en de aanmaak van collageen, wat essentieel is voor de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten en het behoud van kraakbeen. In Myoviv wordt enkel gebruik gemaakt van magnesium in organische vormen (magnesiumcitraat, - malaat, en gluconaat), die beter door het lichaam worden opgenomen, waardoor lagere doseringen mogelijk zijn en de kans op gastro-intestinale bijwerkingen vermindert. Naast het ondersteunen van een normale spierfunctie, biedt Myoviv tal van andere voordelen. Zo draagt het ook bij aan een normale zenuwfunctie en helpt het de vermoeidheid te verminderen.
  -
  Case study
  Om de effectiviteit van Myoviv aan te tonen, is er een case study in samenwerking met huisartsen uitgevoerd. Hoe ging deze studie in zijn werk?
  Vijftien patiënten (7 vrouwen en 8 mannen – gemiddelde leeftijd: 54 jaar) met een historiek van frequente spierkrampen namen gedurende 1 week een magnesiumsupplement en vervolgens 4 weken lang Myoviv (combinatie van ch-OSA® en Mg).
  -
  Het resultaat was opmerkelijk: Na één week behandeling met Myoviv verminderde het aantal spierkrampen significant in vergelijking met de magnesiummonotherapiebehandeling.
  Kortom, als spierkrampen je dagelijkse activiteiten belemmeren of je nachtrust verstoren, hoef je niet langer te worstelen. Zeg vaarwel tegen die vervelende krampen met Myoviv.
  -
  Heb je nog vragen of nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons. Ons team van apothekers helpt jou graag verder. 

   

  Terug naar blog