Collageen wat is dat juist?

Collageen wat is dat juist?

Wat is Collageen?


Collageen is een vezelachtig eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel. Het is in grote hoeveelheden aanwezig in de huid, botten en gewrichten en vertegenwoordigt ongeveer 5-7% van het gewicht van een persoon. 

Huid
Collageen is aanwezig in de dermis van de huid (de laag onder de epidermis) en zorgt voor een opvullend effect van de huid waardoor rimpels verminderen en we een verhoogde huidelasticiteit verkrijgen. Daarenboven zorgt het voor een gezonde blos (lichtreflectie van huidcollageen) en speelt het ook een rol in de hydratatie van de huid.

Haar & Nagels 
Een voldoende hoeveelheid collageen onder de hoofdhuid zorgt voor grotere dermale papillen wat leidt tot dikkere haarschachten (grotere diameter). Ook in de nagelmatrix is collageen belangrijk want daar wordt de kwaliteit en dikte van de nagel bepaald. Daarenboven geeft collageen elasticiteit aan de bloedvaatwanden waardoor er een verhoogde flow is van nutriënten, nodig voor een optimaal keratinisatieproces in het haar en de nagels.

Botten - gewrichten
Collageen geeft de botten de soepelheid die nodig is om fracturen te vermijden en is de bindingsplaats voor calcium. Het verhoogt de minerale botdensiteit. Ook is collageen de hoofdcomponent van kraakbeen, pezen en gewrichten.

Leeftijdsgebonden collageenverliesFeiten
Collageen en elastine verminderen vanaf de leeftijd van 21 jaar met 1% per jaar. In de eerste 5 jaar na de menopauze, bedraagt het collageenverlies maar liefst 6% per jaar. De huid van een vrouw wordt elke tien jaar 7% dunner als gevolg van het collageenverlies. Er is ook een correlatie tussen de collageen vermindering en de daling van de minerale botdichtheid aangezien botten ook tot 30% collageen bevatten.

Oorzaken
Naast het leeftijdsgebonden verlies, is blootstelling aan de zon één van de grootste oorzaken van beschadigd huidcollageen. Ook roken, stress en een ongezond voedingspatroon dragen daartoe bij.

Biosil® Advanced Collagen Generator

Wetenschappers hebben altijd gezocht naar manieren om het uitzicht van huid, haar en nagels te verbeteren en het verouderingsproces op een natuurlijke manier tegen te gaan. Een belangrijke doorbraak is er gekomen met de ontdekking van Biosil® ch-OSA®, Advanced Collagen Generator® door het Belgisch farmaceutisch bedrijf Biominerals.

Op een natuurlijke manier de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleren. Schoonheid van binnenuit dus, wie wil dat nu niet?

Dankzij het gepatenteerde Ch-osa® complex uit Biosil®  kunnen we de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleren!

Biosil® is dus geen collageen supplement!

Het is belangrijk te melden dat Biosil® geen collageen supplement is, neen, het is een gepatenteerd complex van choline gestabiliseerd orthosiliciumzuur dat lichaamscellen (fibroblasten en osteoblasten) stimuleert om lichaamseigen collageen aan te maken.  Dit is een groot verschil met collageen supplementen (vnl. van varken, vissen of koe) die na inname eigenlijk gewoon afgebroken worden tot aminozuren omdat dit als voeding aanzien wordt. BioSil is geschikt voor veganisten, gewoon collageen is altijd dierlijke oorsprong. 

Werking 

Vermits de biosynthese van collageen met het ouder worden afneemt door een verminderde enzymatische activiteit, is het nodig om deze enzymen te stimuleren. Aminozuren stimuleren de enzymen, die nodig zijn voor de aanmaak van lichaamseigen collageen niet, ch-OSA, dus Biosil doet dat wel. Naast de aanmaak van lichaamseigen collageen, heeft dit complex ook een effect op de productie van 2 andere proteïnen, met name keratine en elastine, ook wel de schoonheidseiwitten genoemd.

Functie van choline in ch-OSA complex

Choline in het ch-OSA complex neutraliseert tevens homocysteïne dat een afbraakeffect heeft op collageen. Zo stimuleert BioSil niet enkel de productie van collageen, maar het beschermt ook het aanwezige en nieuwe gevormde collageen tegen afbraak.

Daarnaast zorgt de Choline ook voor een betere opname van het orthosiliciumzuur in de cellen waardoor slechts een lage dosis nodig is. 

Choline heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat dan weer gunstig is voor de gewrichten. 

3-voudige werking van Biosil® 

Ch-OSA (choline gestabiliseerd othosiliciumzuur) heeft dus een 3-voudige werking :

  • Stimulatie van de lichaamscellen tot verhoogde productie collageen.
  • Bescherming van nieuw gevormd en bestaand collageen,
  • Speelt een rol in de aanmaak van keratine en elastine.

En dit allemaal door de stimulatie van het lichaamseigen metabolisme. Het gaat hier dus over collageen, elastine & keratine met je eigen DNA!

Klinisch bewezen resultaat

De resultaten van Biosil werden bewezen in dubbelblind, placebo gecontroleerde klinische studies! Dat is een mondvol, maar wel heel belangrijk om te weten. De ene studie is namelijk de andere niet. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat niet alle studies dezelfde kwaliteit hebben. Een dubbelblinde placebogecontroleerde studie wordt beschouwd als dé gouden standaard voor het evalueren van de werkzaamheid van een product.

In klinische studies werd aangetoond dat Biosil® versus placebo:

  • Fijne lijntjes en rimpels met 30 % vermindert - na 20 weken*;
  • De elasticiteit van de huid met 89 % verhoogt - na 20 weken*;
  • De haardikte toeneemt (+12.8%) en het haar sterker en dus minder breekbaar wordt (13,1 %) - na 36 weken*;
  • De broosheid van de nagels vermindert – na 20 weken*.

*Dit is de testperiode in de klinische studies. Consumenten reviews geven aan dat de zichtbare, positieve effecten sneller optreden:

  • Nagels: na 1-2 maand
  • Haar: na 2-4 maand
  • Huid: na 2-4 maand

Bovendien is Biosil® een klinisch bewezen veilig product aangetoond in gerandomiseerde, dubbelblind, placebo-gecontroleerde klinische studies. Het is ook geschikt tijdens zwangerschap en borstvoeding. 

Glutenvrij - Sojavrij - Lactosevrij - Vegan - Allergeen vrij 

Ontdek Biosil hier !

Barel A, Calomme M, Timchenko A, De Paepe K, Demeester N, Rogiers V, Clarys P, Vanden Berghe D (2005). Effect of oral intake of choline stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged skin. Arch Dermatol Res 297: 147-153.
Geusens P, Pavelka K, Rovensky J, Vanhoof J, Demeester N, Calomme M, Vanden Berghe D (2017). A 12-week randomized, double-blind, placebo-controlled multicenter study of choline-stabilized orthosilicic acid in patients with symptomatic knee osteoarthritis, BMC Musculoskeletal Disorders, 18:2 DOI 10.1186/s12891-016-1370-7
Spector TD, Calomme MR, Anderson SH, Clement G, Bevan L, Demeester N, Swaminathan R, Jugdaosingh R, Vanden Berghe DA, Powell JJ (2008). Choline-stabilized orthosilicic acid supplementation as an adjunct to Calcium/Vitamin D3 stimulates markers of bone formation in osteopenic females: a randomized, placebo-controlled trial. BMC Musculoskeletal Disorders 9:85. doi:10.1186/1471-2474-9-85
Wickett RR, Kossmann E, Barel A, Demeester N, Clarys P, Vanden Berghe DA, Calomme M (2007). Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on hair tensile strength and morphology in women with fine hair. Arch Dermatol Res 299: 499-505.
Terug naar blog