Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie…

Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie…

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening die vaak voor ongemak en onzekerheid zorgt. Om te begrijpen wat hyperpigmentatie is, is het belangrijk om te weten hoe normale pigmentatie in de huid functioneert. Melanogenese, het proces waarbij melanine wordt aangemaakt, speelt hierbij een cruciale rol. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur en beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling van de zon.
--
Het proces van melanogenese begint in de melanocyten, cellen die zich in de onderste laag van de opperhuid (epidermis) bevinden. In deze cellen wordt tyrosine omgezet naar melanine door het enzym tyrosinase. Melanine wordt vervolgens naar de omliggende huidcellen getransporteerd en zorgt voor bruine kleur aan het huidoppervlak.
--
Hyperpigmentatie treedt op wanneer er een overmatige productie van melanine is, wat leidt tot donkere vlekken, plekken of verkleuringen op de huid. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hyperpigmentatie:
.
Zonneschade: Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot overproductie van melanine, waardoor bruine vlekken of ouderdomsvlekken ontstaan.
bv. Solar lentigo, vooral op gezicht en handen.
Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): Treedt op na ontstekingen van de huid zoals acne, eczeem of psoriasis, de huid wordt donkerder op die specifieke zones.
 
Huidletsel (na ingreep): Littekens en wonden kunnen ook leiden tot hyperpigmentatie op de getroffen plekken.
Hormonale veranderingen: Tijdens zwangerschap, gebruik van anticonceptiepillen kunnen leiden tot melasma, gekenmerkt door onregelmatige bruine vlekken thv wangen, bovenlip, voorhoofd.
Medicatie: antibiotica, chemotherapie en bepaalde anti-epileptica, kunnen leiden tot hyperpigmentatie.
Erfelijkheid: helaas kan er ook een genetische factor een rol spelen in hyperpigmentatie. 
--
 Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om hyperpigmentatie te voorkomen, verminderen of te behandelen.
--
Op nummer 1! Zonnecrème - je huid beschermen tegen de zon bespaart je heel wat huidzorgen. Gebruik van zonnecrème zal jou beschermen tegen UV stralen en dus ook overtollige productie van melanine voorkomen.
Denk hierbij ook aan bescherming tegen blauw licht. Het werd aangetoond dat blauw licht een rol speelt in hyperpigmentatie.
Smeren, smeren, blijven smeren... ook wanneer het niet zonnig is!
--
Zorg ook steeds voor een goede behandeling van huidletsels, bij bv. acne of wonden. Door deze vroegtijdig te behandelen kan verkleuring worden beperkt. Jouw dermatoloog kan je hierin ook adviseren.
 --
Lokale crèmes met depigmenterende eigenschappen.
Er bestaan verschillende producten met ingrediënten die een invloed hebben op de melanogenese en een oplichtend effect hebben op de huid.
Een aantal voorbeelden van ingrediënten die worden gebruikt bij hyperpigmentatie:
.
Hydrochinon – steeds op voorschrift van een arts. Remt de werking van de melanocyten. Wordt niet door iedereen goed verdragen, geeft soms aanleiding tot irritatie.
.
Vitamine C – heeft een remmende werking op het enzym tyrosinase dat betrokken is bij de productie van melanine (zie hoger), waardoor de vorming van donkere vlekken en verkleuringen wordt verminderd.
Daarnaast is Vitamine C een krachtig anti-oxidans en kan het de huid helpen herstellen van schade door UV-straling, waardoor de kans op hyperpigmentatie wordt verminderd.
.
Tranexaminezuur – is een ‘nieuwe generatie’ molecule in de lokale behandeling van hyperpigmentatie.  Het werkt in op verschillende mechanismen van de melanogenese wat het een waardevolle molecule maakt in de behandeling van hyperpigmentatie.
Daarnaast heeft het een anti-inflammatoir effect & speelt het een rol in herstel van de huidbarrière.
--
Regelmatig exfoliëren zal ook een positief effect hebben op hyperpigmentatie. Met behulp van een peeling worden dode huidcellen verwijderd en wordt celvernieuwing gestimuleerd, hierdoor zullen de pigmentvlekken vervagen.
--
Kies voor de juiste producten die geschikt zijn voor jouw huid!
--
Adephar oplossingen in de strijd tegen hyperpigmentatie:
.
Laboratorios BABÉ Sun Protection 
BABÉ Face Vitamin C+ Ampoules
BABÉ Sun Super Fluid Depigment+ Sunscreen SPF50
Wiotech Pigment Whitening Serum
Wiotech Triple Action Peeling
--
Wil je graag advies van onze huidexperten over welke producten het meest geschikt zijn voor jouw hyperpigmentatie, stuur ons een mailtje info@adephar.be
Retour au blog