Haircare, even belangrijk als skincare

Haircare, even belangrijk als skincare

De mens heeft ongeveer 5 miljoen haren, waarvan 120.000 tot 150.000 op het hoofd. Net zoals de huid, kan het haar ook verouderen, dunner worden en zijn kleur verliezen. Dit maakt een goede haarverzorging voor gezond en glanzend haar een essentieel onderdeel van je selfcare routine.
-
-
Shampoo: Hoe werkt het? 
Haar wordt vettig door talg, zweet, haarproductresten en vervuiling. Shampoos werken als een soort zeep om deze materialen te verwijderen. Het is belangrijk dat ze niet te veel hoofdhuid verwijderen want dit geeft een mooie glans aan het haar. Wanneer een shampoo te hevig reinigt, kan je hoofdhuid uit balans geraken en zal het extra talg produceren waardoor je haar sneller vet wordt. Ook kan een shampoo wanneer die te hard is je hoofdhuid doen jeuken en je haar er dof, droog en beschadigd uit laten zien. Dit kan je voorkomen door voor een “zachte” shampoo te kiezen.
-
Wat wordt er nu bedoeld met een “zachte” shampoo? Elke shampoo bevat surfactanten, deze zorgen voor het reinigen van het haar en geven schuim. Er bestaan verschillende soorten surfactanten en de ene soort is harder voor de hoofdhuid dan de andere. De meest gekende is Natrium Lauryl sulfaat (SLS), deze reinigt het haar heel goed maar kan de hoofdhuid irriteren en in de ogen prikken, om deze reden wordt het niet veel meer gebruikt. Als je een gevoelige huid hebt, kan je beter kiezen voor een sulfaatvrije formule (zoals -sulfosuccinaten of betaïnes). Alle shampoos van ETHÈ bevatten dinatrium lauryl sulfosuccinaat (DLS), een mildere reiniger die toch nog goed schuimt en geschikt is voor alle haartypes, zelfs voor mensen met een gevoeligere hoofdhuid.
-
-
Enkele wastips: 
  • Gebruik kleine hoeveelheden shampoo: Meer shampoo betekent niet noodzakelijkerwijs schoner haar. Een kleine hoeveelheid shampoo - 2 euro muntstuk - is voldoende om je haar te wassen. Als je haar niet schuimt bij de eerste wasbeurt betekent dit dat je haar heel vuil is. Je kan dan best je haar uitspoelen en een tweede keer wassen, meer shampoo gebruiken om het te doen schuimen heeft geen zin.

-

  • Was je haar 2 maal: De eerste keer wassen is om het grote vuil uit je haar te verwijderen. Was een tweede maal en laat nu je shampoo even intrekken voor een beter resultaat. Door je haar twee keer te wassen openen de haarschubben zich meer en kan een conditioner of haarmasker beter opgenomen worden.

-

  • Breng shampoo enkel aan op de haarwortels. Shampoo hoort het vuil te verwijderen, dit stapelt zich het meest op aan de hoofdhuid. Het is niet nodig om je haarlengtes in te zepen want tijdens het spoelen loopt de shampoo erlangs en dit is voldoende om de haarlengtes te reinigen. Shampoo op de haarlengtes brengen kan de haren uitdrogen.
-
  • Was je haar niet te vaak: Hoe vaak je je haar moet wassen, verschilt van persoon tot persoon. Twee keer per week is meestal voldoende. Indien je veel sport, veel zweet of veel talg produceert, moet je het vaker wassen. Te veel wassen is niet ideaal; het maakt je haar fijner en kroezelig, wissel daarom af met een droogshampoo. De ETHÈ Premium Droogshampoo is ideaal om je haar tussen wasbeurten door op te frissen. Deze multi-action formule werkt niet alleen als uitstekende sebum-balancer, maar geeft het haar ook extra volume, vitaliteit en een gezonde glans. 
-
-
  • Wissel af en toe van shampoo om te voldoen aan de veranderende behoeften van je haar. Zolang je haar goed voelt en valt, werkt een shampoo voor jou maar net zoals de huid, kunnen de behoeften van je haar veranderen over tijd. Kies dan voor een andere shampoo om deze noden opnieuw te vervullen.

-

-

Haarmasker: 

Een haarmasker dient voor een intensieve verzorging van het haar en is geconcentreerder en dikker qua consistentie. Hoe vaak je een haarmasker moet gebruiken hangt af van de noden van je haar en je persoonlijke voorkeur. Voor gezond tot licht beschadigt haar is eenmaal per week een haarmasker aanbrengen voldoende. Voor extra verzorging bij zwaarder beschadigt haar kan best na elke wasbeurt een haarmasker aangebracht worden. Belangrijk is wel dat je een haarmasker steeds de tijd geeft om in te werken, 5-10 minuten volstaat. Ontdek het gamma aan haarmaskers hier

  • Haartip: Breng een haarmasker enkel op de lengten van je haar en vermijd de haarwortels om snel vet of zwaar haar te voorkomen.
  • Haartip: Doe af en toe een boosterkuur door het masker op droog haar aan te brengen en 1 à 2 uur te laten inwerken. Spoel het vervolgens grondig uit en was het zoals gebruikelijk.

-

Leave-In Conditioner - Stylen, kammen & makkelijk handelbaar haar

Door je haar te wassen, kleuren, drogen, stylen en door blootstelling aan de zon kunnen de haarschubben beschadigd geraken en wordt je haar kwetsbaar en droog. Conditioners maken deze buitenste laag weer glad. Dit maakt het haar makkelijker te kammen, zorgt voor meer glans van het haar en vermindert statische elektriciteit. 

-

Conditioners bevatten, net als shampoos, surfactanten. Deze keer niet om het haar te reinigen maar om de negatieve lading van het haar te neutraliseren en statische elektriciteit te verminderen. De surfactanten vormen een gladde laag op de haarvezel wat het haar zachter, glanzender en makkelijker doorkambaar maakt.

Hoewel siliconen in shampoos vaak vermeden worden aangezien ze het haar kunnen verzwaren, zijn siliconen in conditioners wel goed. Siliconen vormen een dun beschermlaagje rond de haarschacht, wat helpt bij het beschermen tegen mechanische schade en hitte.

  • Opmerking: Je vindt niet in elke conditioner siliconen terug, dit is niet omdat het afgeraden is maar omwille van de prijs. Siliconen zijn een duur ingrediënt. 

Er bestaan twee soorten conditioner: de uitwasbare en de leave-in conditioners. De uitwasbare conditioners hebben een dikkere consistentie dan leave-in conditioners. Aangezien deze weer uitgespoeld worden, zijn de effecten slechts van korte duur. Leave-in conditioners bieden langdurige hydratatie en bescherming en hebben als bijkomend voordeel dat ze het haar beschermen tegen beschadiging bij het borstelen. Alle conditioners van ETHÈ zijn leave-in conditioners voor optimale hydratatie, glans en bescherming van het haar!

-

-

  • Haartip: Gebruik na elke wasbeurt een conditioner; shampoo zet de haarschubben open om te reinigen. Een conditioner sluit deze weer wat het haar minder kwetsbaar maakt.

-

Tips voor gezond haar 

  • Voed je haar van binnenuit: Voor een optimale gezondheid van je haar werk je best niet alleen van buitenaf maar ook van binnenin. Biosil is een voedingssupplement dat de aanmaak van collageen en keratine stimuleert en het nieuwgevormde collageen beschermt. Na 3 à 4 maanden gebruik, voel je een merkbaar effect op haarsterkte en -dikte.

-

-

  • Gebruik een goede haarborstel: Kies voor een borstel op basis van everzwijnhaar en nylon om je haar met zachtheid te ontwarren. De Adephar ionic haarborstel bevat nylon om je haar antistatisch te maken en de haarschubben te sluiten, wat gezond en glanzend haar geeft. Het everzwijnhaar geeft volume, glans en gladheid van het haar. De borstel werkt niet alleen ontwarrend maar daarnaast ook verzorgend voor het haar.
-
-
  • Bescherm je haar tegen hitte: Gebruik steeds hitte beschermende sprays zoals de nutritive leave-in conditioner van ethè voordat je stylingtools zoals haardrogers en stijltangen gebruikt.

-

-

  • Knip regelmatig je haar: Door dode puntjes te knippen, ziet je haar er niet alleen gezonder en voller uit maar wordt het verder scheuren van gespleten punten voorkomen.
-
  • Vermijd het kammen van nat haar: Nat haar is brozer. Door te kammen kan je de buitenste laag van je haar beschadigen en afbreken. Het is beter om te wachten tot je haar bijna droog is (indien mogelijk – bij krullend haar is het moeilijker om te wachten tot het haar volledig droog is). Gebruik steeds een ontwarrende spray zoals de Vitamin cocktail van ETHÈ om je haar te beschermen tegen het afbreken.

-

-

Take care of your hair en denk eraan het is makkelijker om je haar gezond te houden dan om beschadigt haar te herstellen.

-
-

Heb je nog vragen of nood aan persoonlijk advies? Ons team van apothekers en huidexperts  helpt je graag verder! Stuur een mailtje naar info@adephar.be of plan hier een videocall. 

Retour au blog