Melkkorstjes: niet gevaarlijk, wel vervelend ...

Melkkorstjes: niet gevaarlijk, wel vervelend ...

Melkkorstjes komen best vaak voor bij baby’s. De gelige korstjes zijn niet gevaarlijk of schadelijk al kunnen ze wel om wat extra verzorging vragen.

Wat zijn melkkorstjes?

Melkkorstjes zijn een vorm van seborroïsche dermatitis, een ontsteking van de huid. De behaarde hoofdhuid is wat rood en bedekt met korstjes die gelig zijn van kleur. Ze kunnen soms uitbreiden naar de oren, de wenkbrauwen, het voorhoofd, de neus en de achterkant van het nekje. Meestal jeuken de korstjes niet en bezorgen ze de baby geen ongemak, gelukkig maar.

Wat is de oorzaak van melkkorstjes?

Vermoedelijk speelt de gist Malassezia Ovalis een rol in de vorming van melkkorstjes. Deze gist komt normaal ook voor op de behaarde hoofdhuid, maar bij overgroei zorgt hij voor ophoping van talg en huidschilfers.

Dat het niets met melk te maken heeft is 100% zeker, andere melk geven heeft dus geen zin 😊. De melkkorstjes hebben ook geen enkel verband met onvoldoende hygiëne.

Wat kan je er aan doen?

Maak de korstjes niet los met jouw nagels en gebruik een aangepaste shampoo zoals BABÉ Pediatric Melkkorstjes Shampoo om de korstjes los te maken en te behandelen. Wissel af met een milde shampoo zoals BABÉ Pediatric Extra Mild Shampoo.

Wanneer dit geen oplossing biedt en de hoofdhuid erg ontstoken is, is het aangeraden een arts te raadplegen.

Retour au blog